Cases overview

Juiste inzet van plafondtilliften door goede samenwerking

In december 2013 zijn de locaties Elisabeth en Lichtenberg van Meander Medisch Centrum in Amersfoort verhuisd naar de nieuwbouwlocatie aan de Maatweg. Een voorbereiding van 12 jaar is hieraan voorafgegaan. De bouw van een nieuw ziekenhuis levert nieuwe kansen ter verbetering op.

Zoals de kans om goed te kijken naar de fysieke belasting van medewerkers. Hoe kun je deze verlagen, wat heb je hier voor nodig, welke nieuwe ontwikkelingen zijn er, etc.

Aan het woord is Monique van Beusekom, adviseur arbo bij Meander. “Een grote wens was om plafondliften toe te gaan passen in de nieuwbouw. Reden hiervoor was de toenemende zorgzwaarte en daarmee de toename van de fysieke belasting bij medewerkers. De plafondliften waren bij ons bekend vooral bij toepassingen uit het verpleeghuis en de gehandicaptenzorg, maar nog niet in andere ziekenhuizen.

Monique:
“We hebben een mock-up ruimte gemaakt waarin medewerkers konden testen met de diverse systemen. Het was voor ons duidelijk dat we op zoveel mogelijk verpleegafdelingen een plafondrail wilden hebben en dat we de tilmotoren flexibel wilden inzetten, zonder inzet van technisch personeel. Groot voordeel hiervan is dat de plafondlift dan als een normale lift kan worden gebruikt. Na uitvoerig testen kwam de plafondtillift oplossing van Guldmann als beste naar voren. Alleen het juk komt tijdens de transfers naar beneden, wat voor de patiënten een gevoel van veiligheid geeft. Aan het juk kunnen verschillende tilaccessoires worden bevestigd waardoor de tillift een meerwaarde heeft bij inzet van de plafondtillift op hoog intensieve afdelingen zoals de intensive care.”

“Voor ons was het, naast voldoen aan het programma van eisen, heel belangrijk dat wij konden vertrouwen op een goede implementatie”, legt Monique uit.

“Dit betekent dat de plafondliften worden geplaatst, dat medewerkers een goede basisinstructie krijgen en dat een periodieke herhalingsintructie plaatsvindt.”

“De herhalingsinstructies doen we binnen Meander op basis van het train-de-trainer principe”, licht Monique toe.

“Hiervoor worden alle ergocoaches geïnstrueerd door Ergocare van Guldmann.

Huub Mertens, productspecialist bij Ergocare van Guldmann:
“Wij leren de ergocoaches hoe de plafondtillift praktisch werkt, hoe er veilig mee kan worden gewerkt en wat mogelijk is bij de diverse manieren van verplaatsen van de patiënt.”

Monique sluit af:
“Ergocare van Guldmann is duidelijk en makkelijk toegankelijk. Welke vraag ik ook heb. Voor ons is belangrijk dat de samenwerking niet is gestopt bij de implementatie tijdens de nieuwbouw. We sparren nog steeds regelmatig met Ergocare van Guldmann over casussen die we tegenkomen. Zij helpen ons om de beste oplossing te kiezen en houden nieuwe ontwikkelingen bij. We werken samen aan een veilige, gezonde omgeving waarbij medewerkers en patiënten op de eerste plaats staan. Dat vind ik heel belangrijk in een samenwerking.”

 „ De samenwerking is niet gestopt na de implementatie van de nieuwbouw “

Contact us for more information